oktober och konferenser

En titt i kalendern förklarar varför min resväska är ständigt packad: 9-10 oktober NO-biennal i Göteborg, 16-17 oktober teknikdidaktikkonferens i Norrköping, 24-25 oktober doktorandkonferens på Hisingen med CUL,och 30-31 oktober montessorikonferens i Göteborg. Det är mycket tankekraft och bra energi i omlopp under dessa konferenser, och med rimligt tåg/bussavstånd är det försvarbart att ses. Jag har däremot strukit alla konferenser i år som kräver flygresa, det har inte varit ett helt självklart beslut, men det har gått att följa mycket via websändningar och andras rapporteringar. Och nu är det dags att summera några slutsatser:

NO-biennalen i Göteborg samlade drygt 300 lärare och forskare på Wallenbergs konferenscenter. Programmet erbjöd många olika intresseinriktningar, precis som det sig bör. Teknikdidaktiken, i form av CETIS nationella konferens i Norrköping var som vanligt mycket välarrangerad, med de aktuella frågorna betraktade ur flera olika perspektiv. Alla presentationer ska hamna på hemsidan, tacknämligt! Digitaliseringens gestaltning anno 2017 tar förstås mycket plats, men CETIS var kloka nog att lägga in de stora frågorna om hållbar utveckling, klimat och likvärdig/likformig undervisning. Det kan annars lätt bli att vi trillar ner i gropen om hur mycket programmering en högstadieelev förväntas lära sig, samtidigt som vi har väldigt lite undervisningstid till förfogande, storleksordningen 50 minuter i veckan, med ett omfattande centralt innehåll i övrigt.

CUL-konferensen i år var på St Jörgens Park, ett smart drag att ha såpass nära att flera som inte skulle kunna komma loss två dagar i alla fall kunde ta buss 17 och vara med någon stund. Det är så viktigt att doktorander får presentera sina manus och forskningsskisser, tentativa resultat och metodfunderingar. Vi konstituerade även en alumnförening bestående av oss som numera är lektorer och disputerat/licat via CUL. Roligt att vi nu är såpass många att detta behov kunde tillfredsställas!

Nu ska vi förbereda för nästa veckas montessorikonferens, det blir intressant att ha internationell prägel i form av Paul Epstein, såväl som lokal förankring!

Det jag fascineras mest av är att dessa konferenser har kunnat mixats så väl med min undervisning i NO/tk och matte på Elyseum, nästan inget har behövt försakats; dels har vi fast vikarie, dels har vi och eleverna numera så smidig digital kontakt att det går att nå varandra oberoende av geografiskt avstånd. Och dessutom har dagarna inte krockat, tur! Och igår såg vi också att intervjuerna som påbörjades för drygt ett år sedan (!) nu var publicerade i DN. Kloka ord från kloka elever, lyssna på dem, ta dem på allvar!

Imorgon ska mina lärarstudenters examensarbeten granskas, hoppas opponeringen blir en värdefull erfarenhet för alla, viktigt att träna på ge och ta emot saklig kritik! Jag funderar mycket över hur mycket en handledare ska styra, och ser att instruktionerna framhåller att det bör vara ganska lite på kandidatnivån. Men vi har en utbildningsdag om detta den 7 november, så jag ser fram emot att dryfta frågan med de övriga fakulteternas representanter. En grannlaga och ständigt diskuterad fråga att ha tydliga uppdrag för examinator/handledare/opponent!

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s