Skolverkets programmerings-turné landar i Göteborg

Så var det vår tur, 187 matematik/tekniklärare samlas i Göteborg för att få en lägesrapport om hur vi ska tolka de nya skrivningarna i kursplanerna. Jag har sett fram emot dagen, för det behövs en tydlig och framför allt gemensam målbild av vad en elev som lämnar årskurs 9 ska kunna. Inledningen anger tonen, och det jag väntat mest på verkar utebli, när det talas om ”olika programmeringesmiljöer” talar Skolverkets representanter om att det ”kan innebära textbaserad programmering”. Här hajar jag verkligen till, ett ”kan” är verkligen inte ett ”ska”. Så vad förväntar sig skolsystemet egentligen, ska vi allesammans, eller bara där det finns goda förutsättningar, lära eleverna textbaserad programmering?

Skolverket börjar med att visa Lärportalen, några nyheter har tillkommit. De hänvisar även till kommentarmaterialen. Det blir lite sorl i salen när de bjuder in till konferenserna, mest beroende på att dessa konferenser redan är fullbokade. Det är bekymmersamt att konferenserna inte sänds digitalt när det blir fullsatt så snabbt!

Det blir lite teknikstrul när Lennart Rolandsson från Uppsala universitet ska föreläsa om teknikhistoria, den digitala mentimetern ville inte vara med. Blir aningen symboliskt när dagen handlar om digitala verktyg. Här är ett konkret bevis på att det fortfarande är den digitala flaskhalsen som gör sig påmind när en planerad aktivitet faller på handhavande/nätverk/infrastruktur.

Därefter tar Carl Heath vid och pratar om samhällsutveckling, lika skickligt som vanligt väver han samman aktualiteter med framtidsspaningar och tillbakablickar. Vi tar lunch och ägnar därefter hela eftermiddagen åt workshops, i vårt fall om micro:bit i matteundervisningen utifrån en välregisserad genomgång av RISE-killarna. Ja just det, idag har det bara varit ”killar” som keynotes och presentatörer av ämnesinnehållet…Hmm. Vilka signaler skickar det? Jag inser ju att Linda Manilla som har järnkoll inte kan vara med överallt hela tiden, men nog finns det väl fler tjejer som kan tillfrågas i västsverige? Jag pratade med Linda förra veckan på Bokmässan och såg hennes hektiska program i höst, så jag tänkte det måste vara läge att mobilisera fler kunniga som kan bryta stereotypen normer. I vilket fall som helst, ska vi få alla unga människor intresserade av att jobba mer med digitalisering, programmering,  kodning och teknik behöver vi ha koll på stereotyper. Ungdomar har välutvecklade känselspröt för den typen av signaler.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s