Antibiotika: resistens och miljö

Kursens tredje tillfälle handlar om djur, miljö och hälsa, Joakim Larsson lotsar oss igenom läget, hur mikroorganismer och deras gener rör sig mellan djur, människor och omgivande miljö. Det handlar om djurhållningens konsumtion av antibiotika förstås, för tillväxt, och för allmänt förebyggande medicinering.  Det har tex använts preparat som liknar Vancomycin, som används för riktigt sjuka, vid namn Avoparcin. Detta har nu stoppats vilket är goda nyheter. I Indien används fortfarande Colistin som tillsats. I ett globalt perspektiv används mer antibiotika till djur än till människor, i Sverige tvärtom. Anledningen är lagändringar som förbjöd förebyggande medicinering/tillväxt 1986 i Sverige, dessa dröjde till 2006 i EU. I USA och Kina är det fortfarande lagligt. Tetracykliner dominerar, i Sverige mest penicillin, mest för kor, därefter gris, nästintill ingenting för kyckling. Korrelationen mellan länder som använder antibiotika och länder som har mycket antibiotikaresistans är stor. Inte så överraskande, men ger signaler om att det gäller att välja ursprungsland med omsorg för kött och ägg. Även mejeriprodukter, som tex cypriotisk halloumi  som är fylld av antibiotika, tillverkad i ett system där veterinären gynnas ekonomiskt av att förskriva mycket antibiotika.

Mängden av resistenta stammar ökar , tex salmonella, campylobacter, MRSA och ESBL. Förebyggande åtgärder är viktiga, god hygien förstås, men också miljöstärkande åtgärder. Kemikalier i vattnet, även drogrester, i avloppsvattnet är en signal om mänskliga aktiviteter. Förorenat vatten är det största problemet globalt sett. Även förorenad jord. Peniciller bryts ner i levern , och följer inte med avföringen/urinen, men de flesta följer med hela vägen genom kroppen.

Joakim har publicerat en artikel som visar att patogener transporteras långväga via luften, vilket orsakat en del uppståndelse, frågor om olika vägar för global spridning är alltså fortfarande under utredning. Historiska prover från mammutar visar betalaktaner och tetracykliner, vilket ställer till huvudbry. En rimlig förklaring skulle kunna vara att antibiotikaresistans är lika gammalt som antibiotikan själv. Men har vi öppnat Pandoras ask nu, när resistenta bakterier inte bara är de harmlösa, utan också patogenerna? Vad skulle då lösa detta problem på lång sikt? Förmodligen bara vaccin mot patogener, och det är inte möjligt med dagens kunskap. Något för forskningen med andra ord.

Något som glöms bort i diskussionerna är ofta frågan om koncentration: ”the dose makes the poison”. Detta undersöks i en hel del forskning om olika koncentrationer av antibiotika. Bla har de sett att låga koncentrationer kan öka resistensen! Även triclosan, metallbottenfärger(Cu/Zn), silverjoner,  kan öka antibiotikaresistensen, kallat co-resistance, på grund av att generna sitter nära varandra, ex plasmid-DNA. Efflux genes kan vara den gemensamma nämnaren.

Reningsverk innehåller efter rening en hel del antibiotika. Det renade vattnet innehåller dock inte så mycket antibiotikaresistensgener(30 ng/l). Mätningar visar däremot att världens högsta antibiotikakoncentrationer finns nära läkemedelsindustrins avloppsvatten. Joakims team har sedan 2007 undersökt avloppsvatten i Indien(20 mg/l). Skillnaden mellan nano och milli är en miljon, så vi pratar om skillnaden i massa mellan en mygga och en kamel. De bakterieprover som togs i Indien visade att de var multiresistenta, så det är definitivt ett globalt problem. Frågan är om bakteriernas gener i dessa vatten kan överföras till patogener? Sammanfattningsvis behövs det en massa kunskapsspridning, lagändringar och skolan är en given arena. Kursen går igen 2018, den är bra!

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s