#PopUpDig17

Sätt 230 personer som snart ska på semester i samma rum, prata digitalisering av utbildning, formulera problemställningar, skissa på lösningar, ifrågasätt förgivettaganden- där har du basen för #PopUpDig17! Det finns internationell inspiration här idag i form av Neil Selwyn, Monash/Melbourne och Ben Williamson, Stirling/UK, båda med ett välutvecklat och nyanserat kritiskt perspektiv. Presentationerna spelades in och finns redan tillgängligaYoutube. På plats  finns även vi lokala: Göteborg(trots allt hemmaplan!), övriga västkusten, småländska höglandet, skåningar, stockholmare- väldigt givande utbyten i alla fall, vi har stor variation i hur nuläget beskrivs. Det finns även riklig representation från Skolverket, en del skolledare, en hel del förskollärare/fritidspedagoger/grundskollärare/gymnasielärare/IKT-pedagoger- alla med sin ingång i frågan om hur vi får läroplansförändringarna att gå från ord till handling.

Jag fick många tillfällen att prata med de andra om de saker som jag brottas med i skolvardagen/forskningen: hur får vi till en kompetensutveckling av hög kvalitet, hur får vi tiden/timplanen att räcka till, vad vill vi uppnå med de läroplansförändringarna som vi har att förhålla oss till, hur stärker vi lärarutbildningen så den kan möta behoven, listan är lång… Det var en god hjälp att kunna ställa frågorna redan under paneldebatten innan lunch, det gav många bra samtal efteråt:)

Dagen erbjöd en mycket konstruktiv dialog tycker jag, särskilt avslutningen i form av en Edcamp, det blir ju då oftast lite mer informellt, lite mer frispråkigt, lite högre i tak. Flera viktiga frågor dök upp under dagen kopplade till samarbete mellan skola-akademi-övriga samhället. Många kloka perspektiv, invändningar, idéer för att lösa upp knutar- inte minst förslaget att skapa poänggivande kurser av Lärportalens moduler. Något jag måste borra vidare i!

Dagens överraskning: jag förvånades över studierna som Ben presenterade, vilka visade att tjejers intresse för att jobba med IT minskade efter att computer science introducerades i skolan. Måste ta reda på mer, jag hittade  några artiklar i ämnet, men förmodligen inte den han refererade till…

Dagens utmaning: Sparka igång trögheten i utbildningssystemet, läs högskolan, för att starta kompetensutvecklingskurser som utgår från läroplansförändringarna.

Dagens glädjeämne: Så många engagerade personer på plats!

Göteborgsgruppen kan vara stolta över sitt arrangemang idag, hoppas verkligen på en fortsättning, om inte förr så kanske det blir en #PopUpDig18!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s