Synkrotronbesök

Förra året var jag en vecka på CERN och i år är det en liknande besöksvecka på naturvetenskapliga forskningsinstitutut: först i Lund på ESS (syns på bilden ovan, det är en stor byggarbetsplats, klar 2019)och MAX lab IV, därefter ESRF i Grenoble. Det visade sig vara en väldigt viktig kombination för att kunna använda fysikens landvinningar för att göra det osynliga synligt, något som säkerligen alla utbildare går igång på. Helt enkelt kan synkrotronljus beskrivas som hur antingen neutroner eller röntgenstrålning används för att se mer än vad det synliga ljuset i spektrumet erbjuder. Bättre upplösning och möjlighet att se kemiska bindningar, molekylstrukturer, material, listan är lång. Nyttan är stor: för att hitta nya läkemedel, undersöka arkeologiska fynd utan att förstöra dem, undersöka hållfasthet och utveckla nya batterier.Vi är denna vecka 12 lärare och forskare från olika platser i Sverige som nu får chansen att komma in i acceleratorutrymmen och undersökningsstationer, beamlines. Vi får chansen att prata ordentligt med forskarna på plats och jag ser så många möjligheter att lägga in synktrotronbesök i lärarutbildningen. Sträckan Lund -Gbg tar drygt två timmar med tåg, så det är inga bekymmer att rymma själva resan. Och utbytet är enormt!

Vi far vidare från Lund till Grenoble via Paris och Lyon. I Grenoble rör vi oss mellan de olika forskningsinstituten knutna till synktrotronljus: ESRF och ILL. Det är så många engagerade forskare som möter oss dessa dagar och vill dela med sig av sin forskning, jag fastnade särskilt för allt som görs kring Alzheimer.

 

grenoble 067.JPG bilden visar Samira en kolonn för att separera de proteiner hennes forskargrupp arbetar med att göra kristaller av så de går att undersöka i synktrotronanläggningen. Med kunskap om den tredimensionella strukturen ökar chansen att förstå hur de proteinfibrer bildas som är orsaken till Alzheimers.

grenoble 099.JPG

grenoble 098.JPG

grenoble 096.JPGgrenoble-097

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s