Med eleverna på IKEA

Med en lång startsträcka för att vara väl förberedda är det nu dags för våra 44 åk 8-9-elever och 5 lärare och en lärarstudent att besöka IKEA för att se hur de arbetar med hållbarhetsfrågor. Dagens program är uppbyggt kring 4 stationer med olika fokus: cirkulär ekonomi/återvinning, design/ergonomi, marknadsföring och förpackningar. Vi träffar flera olika personalgrupper på det sättet, företrädesvis marknadsavdelningen och kundsupport. Jag vet att eleverna förberett intressanta frågor och de tar bra tillfällen i akt att ställa frågorna, hög relevans och bra timing! Allt från frågor om matsvinn till belysning, kryddat med dagsaktuella frågor kring Kamprads skatteplanering. Erik  på IKEA svarar välförberett måste jag säga, ger trovärdig återkoppling och framför allt självkritik, något som jag ser eleverna uppskattar. Vi har under alla våra företagsbesök blivit väldigt kritiska till företag som ensidigt målar upp en bild av framgång och gör alltför hård marknadsföring av sig själva. Så visst är det klokt av företagsrepresentanter att visa självkritik inför eleverna!

Efter besöket börjar elevernas reflektioner i form av bilder trilla in till mig. Uppdraget är att välja två bilder och i bildtexten motivera dels vad de tycker IKEA lyckas bra med ur hållbarhetsperspektiv och dels vad de kan förbättra. Eftersom vi pratar mycket om upphovsrätt, personuppgiftslagen och vad man får publicera är det grunden för hur bilderna väljs ut av eleverna.Mycket har definitiv hänt det senaste kring vad som får publiceras, ex domen i HD om konstverk, något vi måste förhålla oss till som privatpersoner såväl som i arbetet.

IKEA-besöket måste sammanfattas som en bra hållpunkt för kommande undervisning, ett gemensamt minne. Det kan alltid finjusteras kring hur länge varje station ska pågår för att komma till grunden så det inte blir alltför ytligt- så jag ser aldrig ett besök som helt självbärande, det behöver alltid efterarbetas (förarbetet är ju redan gjort:)

På eftermiddagen tar mina sjuor hand om att gräva planteringsgropar för våra vinbärsbuskar, krusbär och hallon. Ser särskilt fram emot skörden av röda/svarta vinbär! Vi lyckas nog få de flesta att antingen gräva, kratta eller separera jord från grästorvorna, lite småkyligt men väldigt bra engagemang bland eleverna, kunde ha ett litet huttrande klassråd samtidigt:)

ikea_skärmaskin

Reflektion från Jessica: Den produkt som jag tycker hade kunnat bli bättre på IKEA är den här maskinen på bilden. Den används för att skära ut nya förpackningar till produkter där emballaget har blivit skadat och som därför inte går att sälja i lagret. Det är bra eftersom man kan göra nya förpackningar utan att behöva slänga produkten som ligger inuti, men jag tycker att den hade kunnat bli ännu bättre.För att maskinen ska gå med på att skära i förpackningen, är man tvungen att låta den skära en bit ifrån kanten. Det gör så att mycket utav pappkartong-sidan går till spillo och används därför inte. Hon som jobbade där sa även att dom försökte få ut så många förpackningar som möjligt på varje ark, men tänk om man hade kunnat skära ända ut i kanterna. Då hade en väldigt stor del utav arket använts och en liten del hade behövt sorteras och återvinnas på nytt. Om man också hade kunnat skära ända ut i kanterna hade maskinen sparat energi eftersom en sida redan var gjord.

ikea_kemikalierNågonting som jag tycker är bra med IKEA är att dom tar ställning för säkra och hälsosamma kemikalier. Deras policy är att endast kemikalier som inte är skadliga för oss och för miljön ska användas och att alla andra ska uteslutas. Det skapar en bra förutsättning för en hållbar framtid av våra möbler och textilier från IKEA. Det gör även så att människor som arbetar med produkterna inte utsätts för några farliga kemikalier och kan därför leva ett liv utan skador på jobbet. Miljön mår också bättre. Den drabbas inte utav gifter och kan därför sköta sig självt, som vanligt.  Jag tycker det också är bra att dom undersöker kemikalierna som dom använder och tänker själva till om de kan vara skadliga eller inte. Det känns verkligen isåfall som att dom bryr sig om sina kunder. Så jag hoppas verkligen att IKEA gör som det står och inte fuskar med det.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s