Samarbete med omvärlden

Samarbete med omvärlden är luften vi andas, vattnet vi dricker… med andra ord svårt att klara sig utan och dessutom en sak som gör lärarjobbet till det bästa man kan ha. Idag började det bra med besök av arkitektstudenten Ninja som gör sitt examensarbete kring utformandet av skolmiljöer. Vi hjälper varandra kan man säga, hon får besked av eleverna kring hur de ser på utformning av lokaler och möblering för att få en bra studiemiljö, och eleverna får chans att prata med någon som är några få år äldre, mitt i en krävande yrkesutbildning och engagerad och dessutom en positiv förebild. Det gav även mig bra inblick i elevernas tankevärld kring bästa studiemiljön, det är inte alltid väldigt kostsamma(och därför ouppnåeliga) förslag de har, väldigt bra!

Under lunchen fick jag chans att fånga in och prata med de tjejer som varit med i Feministisk självförsvar så vi kan göra en djupare utvärdering av verksamheten, vilket förstås påverkar hur vi ser på kommande klassers deltagande. Alltid svårt när politiker vill göra vissa inslag obligatoriska för vissa elever ( i detta fall tjejer i åk 8-9) även om innehållet inte uttryckligen står nämnt i läroplan och kursplan. Det är därför viktigt att hålla isär professionens och politikens ansvar, detaljstyrning av detta slag värjer jag mig starkt emot. Nu kan det i slutändan vara så att vi ändå hade valt att göra det på grund av att det är bra, men det känns inte bra med sådan hög grad av detaljstyrning.

På  eftermiddagen gjorde vi en självvärdering inför utvecklingssamtalen innan vi gick ut i solskenet för att ta en titt på Christopher Polhemmonumentet som vi har en minuts promenad från skolan. Statyn såg väldigt bra ut idag, hade säkert vårkänslor:) Inskriptionen om hur företagarna i Göteborg år 1951 hyllar mekanikens fader signalerar ett starkt samband mellan  näringsliv och vetenskap. Samtidigt pekar det tydligt på skolans behov av att ha relationer till företagare av olika slag. Vi ska ju nu förbereda vårt samarbete med IKEA och det finns många nivåer att göra detta på; energiomvandlingar/källor, konsumtion, hållbarhet, design, klimatpåverkan. Tror det kan bli väldigt helgjutet och bra, autentiskt och med mycket omvärldssamarbete! Vi avslutade dagen i Palmhuset, byggt för 138 år sedan och numera fjärrvärmeuppvärmt. Det blir en bra uppstart för att jobba mer med energikällor och omvandlingar. Eftersom vi nästa vecka startar vår frösådd och odling finns det även många anledningar att spana in hur proffsen jobbar. Jag har ju haft växthus själv i flera år och räknar mig som en ganska kunnig hobbyodlare och det ska bli så kul att äntligen få gräva på arbetstid efter tre år utan skolträdgård!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s