Luis Valdez high school i San Jose

Vad händer om man tar en grupp välutbildade ämneslärare som samtidigt brinner för att hjälpa ungdomar som har en tuff uppväxtmiljö? Ja, kombinationen är en bra beskrivning på de lärare som utbildats på Stanford- jag har aldrig mött en så totalt passionerad lärarutbildning, här naggas det inte i kanterna- ämneskunskapen måste vara av mycket hög kvalitet och människokärleken likaså. För två år sedan skapade en grupp sådana ”steppies” en ny charter school, 100 elever i varje årskull. Nu har skolan Luis Valdez alltså 200 elever och besöket i de olika lektionssalarna och mötet med eleverna och lärarna slog allt annat jag mött denna vecka.

Rektor tog emot oss med otrolig energi och charm, han skulle snart ha egna historialektioner, men hade skapat ett väl förberett program med elever som berättar om sina livsdrömmar. När eleverna pratade grät vi allesammans , det var omöjligt att värja sig mot all den kraft som berättelserna förmedlade. Skolan kan verkligen göra skillnad i många människors liv.

Vi såg fantastiska samarbeten i klassrummen, laborationer om kriminalteknik/forensics. Vi har ju gjort sådant hemma också som CSI- men jag har inte sett något arbete med så starkt socialt patos som här.Eleverna var väldigt engagerade i sitt lärande, målmedvetna och hjälpsamma.

Vi åkte tillbaka till Stanford med många nya konkreta saker vi kan göra för att förbättra den svenska lärarutbildningen- de två stora utmaningarna med lärarbrist och lärarkvalitet är inte helt okomplicerade. Men möjliga att lösa med Stanfords lärarutbildning i åtanke i alla fall!

Eftermiddagen ägnar vi åt språkutvecklande arbetssätt. Bryan Brown föreläser om naturvetenskap och språk, berättar om sin egen forskning och mer konkret om klassrumsarbetet. Det är gott om tid att prata oss samman med delegationen från Chile och Braxilien, även från Karlstad förstås. Mycket att jämföra, mycket intressant!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s