Digitala verktyg och formativ bedömning

De senaste fyra åren har vi arbetat målmedvetet med formativ bedömning och i den målsättningen också sett hur digitala verktyg både underlättar arbetet och ökar kvaliteten. De inspirationskällor vi använder är många och jag vill gärna rekommendera några länkar.Digitala verktyg/digitalisering/digital samhällskunskap/datalogiskt tänkande/digital kompetens är ju en stor utvecklingsfråga fortfarande, så det är många aktiva aktörer, vilket inte gör det svårt att hitta inspiration, snarare svårt att välja 🙂

Vi har läst mycket litteratur och debattinlägg av Christian Lundahl, Anders Jönsson och under 2014 fick även alla lärare Dylan Wiliams senaste bok Att följa lärande (sammanfattad i en bra länk från Varberg)- och han besökte oss också i maj det året. Vi har i Göteborgs Stad Centrum själva blivit intervjuade om hur vi använder formativ bedömning av Center för Skolutveckling. På julledigheten läste jag Digitalisering som lyfter skolan av Håkan Fleischer och Helena Kvarnsell (2015). De har ett bra upplägg att förena forskning med praktisk erfarenhet, just precis det vi måste vara tydliga med efter skollagsändringen om vetenskap och beprövad erfarenhet.

Vi använder mycket från bla Patricia Diaz , här är ett bra klipp där hon intervjuas:

 

 

Eftersom all kompetensutveckling med hög kvalitet behöver ha en tydlig progression siktar vi nu mot att alla pedagoger i Centrum ska utrymme att besöka sina kollegor, utbyta erfarenheter i vardagsarbetet, helst mellan olika skolor, kollegabesök. Forskningsstöd finner vi hos bla Timperley som jag skrivit mycket om tidigare, men även i nära forskning här på Göteborgs Universitet av Monica Nyvaller, om ALP-projektet. Det är en bra förstärkning av det formativa förhållningssättet att tillämpa det inte bara på eleverna utan också på vår egen kompetensutveckling.

Jag planerar nu kompetensutvecklingen för läsåret som kommer och tittar på de bra saker de gör i Skåne, bland annat Andreia Balan. Idag har jag ägnat förmiddagen åt att dra i flera trådar för att lyfta fram skickliga kollegor som ska presentera på våra kompetensutvecklingsdagar 3 mars och bygga struktur kring 12 augusti, det finns verkligen stor kraft och erfarenhet bland alla duktiga kollegor som behöver synliggöras!

Bilden är från Trädgårdsföreningen när jag tog en lunchpromenad in till växthusen för att få växtlighet och värme i kontrast till kylan och snön utanför. Palmhuset ligger 8 minuters promenad från skolan, helt fantastiskt!

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s